Zdrowe przepisy na smaczne desery! - Wykorzystanie przepisów i instrukcji w ramach lekcji języka polskiego
Klasy 6a i 6b wybrały się do szkolnej pracowni kulinarnej, aby zrealizować jeden z tematów polonistycznych dotyczący wykorzystywania przepisów/instrukcji w życiu codziennym.
Zajęcia miały charakter praktyczny. Uczestnicy warsztatów przygotowali zdrowe desery - koktajle owocowe oraz granolę. Każda z grup indywidualnie komponowała własne smakołyki, zwracając szczególną uwagę na wartości odżywcze wybranych składników oraz podkreślając unikalną kompozycję smaków. Podczas zajęć uczniowie wykorzystali różnorodne składniki, a wśród nich dominowały przede wszystkim jogurty naturalne, maliny, jagody, borówki amerykańskie, truskawki, banany, kiwi, a ponadto miód, płatki owsiane oraz bakalie. Niektóre dodatki stanowiły elementy dekoracyjne mlecznych poczęstunków i niewątpliwie nadawały im niepowtarzalnego charakteru. Zdecydowanie wszyscy uczniowie zadbali o estetykę swoich deserów i z wielką ochotą je pałaszowali!
Wizyta w szkolnej kuchni miała na celu promować zdrowy styl życia i zwiększać świadomość żywieniową wśród młodzieży.
Podczas warsztatów wykorzystano sprzęt pozyskany przez szkołę w ramach konkursu "Dobrze Jemy Ze Szkołą Na Widelcu".
Zajęcia zrealizowano w szkolnej pracowni kulinarnej, która powstała w ramach programu Laboratoria Przyszłości.