Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach projektu Laboratoria Przyszłości
Podczas zajęć kulinarnych 15.11.24r. uczniowie klasy 5c uczyli się:
- samodzielnie przygotowywać posiłek z wykorzystaniem prostego przepisu,
- estetycznie smarować ciasto sosem,
- zadbać o kolorowe dodatki, które podniosą atrakcyjność przygotowanej przekąski,
- utrwalać zasady zachowania się przy stole,
- przestrzegać ogólnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Gotowanie to też wielka przyjemność. Angażuje intelekt (ćwiczy i relaksuje mózg), zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców, stymuluje zmysły. Gotowanie ma moc zmniejszania stresu i lęku.
Zajęcia nie tylko pozwalają przygotować smaczny posiłek, ale przede wszystkim kształtują umiejętność współpracy i poprawiają komunikację. Przygotowywanie potraw wymaga bowiem zespołowej pracy, dzielenia się zadaniami. Uczestnicy warsztatów uczą się słuchać siebie nawzajem, wyrażać swoje pomysły i respektować zdanie innych uczestników. Efekty dały satysfakcję na wielu poziomach, oczywiście oprócz smakowego…
M.Brachaczek