Pierniczkowy grudzień w bibliotece
W naszej szkole w grudniu pięknie pachnie piernikami. Uczniowie z klas 1b, 2a, 2c, 3b i 5c rozwijali swoje umiejętności i praktyczne, społeczne oraz poznawcze. Poprzez ugniatanie ciasta i wycinanie kształtów poprawiali precyzyjność ruchów, co wpływa na rozwój zręczności oraz zdolności sensorycznych. Poznawali intensywne zapachy przypraw (imbir, kolendra, cynamon, goździki), które rozwijają wrażliwość na zapachy oraz umiejętność rozpoznawania aromatów. Praca w grupie sprzyja nauce współpracy, komunikacji oraz pomaganiu sobie nawzajem. Udział w przygotowaniu czegoś smacznego i estetycznego daje dzieciom poczucie sukcesu i satysfakcji, co wpływa na ich poczucie wartości i pewności siebie.
Pieczenie pierników to nie tylko przyjemność sensoryczna, ale także nauka obowiązku przestrzegania porządku w miejscu pracy i zabawy. Jest to doskonała okazja do nauki wielu umiejętności, które dzieci mogą wykorzystać w różnych dziedzinach życia.
A.Kolber